Skicáky nejen na kreslení a naše cesta k nim

Vyrobit pro ePiPí vlastní skicáky na kreslení byl můj sen. Cestovní umělecké skicáky s papírem prvotřídní kvality, které budou naše zákazníky motivovat k malování a tvořit do nich bude skvělým zážitkem.

Prvotním impulsem k vytvoření našich cestovních skicáků byla touha po skicáku, který bude svým formátem skladný, desky bude zdobit pěkná grafika a uvnitř bude kvalitní papír. Na trhu existuje velký výběr cestovních skicáků s pevnými deskami, ale především těch jednobarevných s koženkovým nebo plátěným potahem, a většinou ještě v černé barvě. Proto jsme si řekli: „Proč nemůže být skicák pěkný i zvenku?"

Celé to zrealizovat se zdálo zpočátku vlastně docela jednoduché. Pár objednávek v tiskárnách už máme za ty roky za  sebou a měli jsme představu o materiálech i možnostech vazby. To jsme ale netušili, jak velkým oříškem bude výběr samotného akvarelového papíru, a také pro jakou vazbu se rozhodnout s přihlédnutím k tomu, co by se líbilo jak nám, tak našim zákazníkům. :-)

20230323_Epipi-34 (2) (1)

skicák

Vazba skicáků

Varianty vazeb, které nám dávaly pro takovouto zakázku největší smysl, byly dvě. První z nich je V8 – knižní vazba šitá nití, druhou je kroužková vazba. Kroužková vazba má obrovskou výhodu v perfektní manipulaci při otevírání. Blok se vám po otevření samovolně nezavírá a zároveň můžete listy přetočit o 360°. Kromě toho se dá list papíru z vazby relativně snadně vytrhnout, aniž by poničil vazbu.  Já osobně při výběru sáhnu spíš po šité knižní vazbě s pevným hřbetem, u té mám pocit, že je i lépe skladná. Šitá vazba na mě osobně působí také pevněji a kvalitněji.

Výběr motivu byl napůl jasný. Ihned jsme věděli, že pro skicáky zvolíme motiv pomněnek. Ty jste si u nás poslední rok moc oblíbili, a tak to byla sázka na jistotu, kterou u nových produktů potřebujeme. Zároveň se snažíme přidávat i motivy, které jsou univerzální a vybrali by si je třeba i pánové. Proto jsme k pomněnkám zvolili motiv sýkorek, které byly hitem hlavně minulý rok.

Jak už jsem zmínila, tak největším oříškem výroby skicáků bylo zvolení papíru. Na samotném výběru papíru jsme si lámali hlavu asi nejvíce. Věděli jsme, že bychom chtěli vyrobit skicák jak pro suché techniky, tak pro akvarel. To byl dobrý začátek. Jaký ale vybrat papír? Měli bychom se rozhodnout pro prémiovou kvalitu nebo bychom raději měli zvolit cenově dostupnější průměr? Chtěli jsme se u tohoto výrobku rozhodnout spíše pro kvalitu, ale nebyli jsme 100 % si jistí, zda o to naši zákazníci stojí a přijmou to, že se kvalita dost výrazně odrazí na ceně. 

Skicáky na kreslení

Hned na začátku jsme prozkoumali vzorky stovek papírů, které jsme v minulosti obdrželi od různých dodavatelů, až jsme skončili u papíru od značky Munken, který se nám zdál jako ideální varianta pro skicák na kreslení. Papíry Munken mají totiž skvělou pověst. Pocházejí od švédského výrobce Arctic paper a jsou známé pro šetrnou výrobu s ohledem na naši planetu a velmi přísnými výrobními standardy. Papír je oceněn certifikáty FSC a PEFC. Papírna Arctic paper se pyšní také tím, že na výrobu 1 kg papíru spotřebují pouze 3-4 litry vody, což je 100x méně oproti běžné produkci papíru. Pro klasické skicáky na suché techniky jsme tedy nemohli volit jinak. Vybrali jsme konkrétně papír Munken Pure Rough. Papír je hladký má skvělou absorbční vlastnost a jemně nažloutlý odstín, na kterém je dobře viditelná i bílá pastelka.

Skicáky na akvarel

Uvědomovali jsme si, že když půjde o produkt s vyšší cenou, tak nebude dostupný pro každého. Půjde ale o výrobek s vysokou kvalitou, který budeme našim zákazníkům hrdě doporučovat a věřit, že ho ocení. Proto jsme se spojili s českým dovozcem papíru italské značky Fabriano. Papírna Fabriano je nejstarší evropskou papírnou vůbec. Založena byla už v roce 1264 a v současné době jde o jednoho z největších světových výrobců uměleckých a kancelářských papírů. Vybrali jsme konkrétně papír Fabriano Artistico ze 100 % bavlny. Na tomto složení jsme při výběru z etických důvodů trvali. Papíry jsou vyrobené technikou mould made, což je ručně vyráběný papír strojní technikou. Papír je lisovaný za studena a má jemnou strukturu. Tato varianta je moje nejoblíbenější a je vhodná jak pro začátečníky, tak pro profíky.  Skicák je vhodný také pro další mokrá média jako např. kvaš, tempery nebo akryl.

Pokud Vám naše skicáky nepadly do oka, ať už motivem desek, provedením nebo je to pro Vás velká investice, můžete si u nás pořídit samotné archy papíru Fabriano artistico balené po 10 arších A4. Určitě stojí za to a věřím, že s nimi budete spokojení, stejně, jako jsem já.

A čím se vybavit?

Jak už jste si mohli povšimnout, do nabídky jsme spolu se skicáky zařadili také výtvarné potřeby. Chtěli jsme mít možnost nabídnout vám ke skicákům také nejrůznější barvy a štětce, abyste mohli skicák rovnou využít ke tvoření. Za všechny výtvarné potřeby, které máme v nabídce se Vám já sama můžu zaručit, používám je totiž i ve své tvorbě. Akvarelové barvy od českého výrobce Umton jsou skvělou volbou pro začátečníky i pokročilé. Mám ráda jejich jasné odstíny a pozitivně mě překvapuje, že v sadě nenajdete bílou barvu, která se v akvarelu vlastně ani nepoužívá. Díky vynechání bílé máte v paletě více barev! Mimo barvy jsme do nabídky zařadili také pastelky - akvarelové, i ty klasické, a obě varianty od značky Faber - Castell. Na klasické kreslení jsme vybrali mého největšího favorita, a to pastelky Polychromos. Věřte mi, že když je jednou použijete, tak už nebudete chtít jiné. :-) Kromě barev a pastelek u nás ale najdete také štětce nebo keramické palety na míchání barev. Z etických důvodů máme v nabídce pouze štětce syntetické, vybrali jsme ale ty, které máme ověřené. Štětec na větší plochy, který Vám můžu s jistotou doporučit je Unico Infinito 850. Perfektně se s ním pracuje, udrží v sobě spoustu vody a je vyroben z kombinace 100% bavlny a syntetiky. 

Jsme moc rádi, že jsme s výrobou skicáků nešlápli vedle, a že se nám i takto velká investice do kvalitního a krásného produktu vyplácí. Ze strany prodeje nejde sice o produkt, na kterém by naše podnikání stálo a denně by se ho prodávaly desítky kusů, ale o to víc nám dělá radost, když po skicáku sáhnete a později se nám pochlubíte, co krásného jste do něj vytvořili. 

20230323_Epipi-12 (2) (1)

20230323_Epipi-2 (2) (1)