K čemu použít tečkovaný zápisník? Objevte 5 kreativních tipů!

Možná jste během posledních let narazili na zápisníky, které si získaly srdce nejednoho milovníka papírnictví. Namísto linek nebo čtverečků mají tečky a k vidění jsou nejčastěji u zastánců metody bullet journal. Tečkovaný zápisník však můžete díky jeho vlastnostem využít i jinak, a to se vám v dnešním článku pokusíme ukázat.

Zápisníky s tečkovanou lineaturou mohou mít hned několik formátů, nejoblíbenější je však klasický A5, a to zejména pro jeho skladnost a pohodlné nošení v kabelce nebo školní tašce. Rozhodnout se můžete také pro pevnou vazbu nebo pro blok s měkčími deskami, které vás tolik nezatíží. Pro některé využití je však nejlepší tečkovaný sešit. Který pro vás bude ten pravý? Pojďme to zjistit!

Tečkovaný zápisník jako stvořený pro bullet journal

V současnosti nejoblíbenějším využitím bloků s tečkami je bezesporu diář vedený ve stylu bullet journal. Jde o metodu plánování do čistého zápisníku, kde si uživatel sám zvolí takový způsob zapisování poznámek, jaký mu nejvíce vyhovuje. Nejčastěji se využívá zapisování úkolů v odrážkách (odtud „bullet“) a vytváření tematicky zaměřených stánek.

Kromě efektivity a přehlednosti je bullet journal rovněž ideální diář pro kreativní duše. Snadno si jej totiž ozdobíte, jakkoliv se vám zlíbí. Pro kreativní bujo využijete barevné fixy, washi pásky i rozmanité diářové samolepky, díky tečkám do něj však můžete i snadno kreslit a dělat v něm jednoduché tabulky bez nutnosti využití pravítka.

Oproti linkovaným stránkám mají ty tečkované nespornou výhodu v tom, že vám tečky nebudou opticky překážet v jakémkoliv tvoření. Snadno totiž splynou s pozadím, přesto vás však spolehlivě navedou při kreslení rovných čar nebo při psaní. Tečkovaný zápisník je tak pro bullet journal ideální volbou.

DSC_0087 - kopie

Zlepšete se v moderní kaligrafii! Stačí využít sílu teček

Nepřímo s fenoménem bujo souvisí také krasopis a moderní kaligrafie, jelikož právě diář je místem, kde můžete toto umění používat na denní bázi. Podobně jako každá kreativní činnost, i krasopsaní je však potřeba trénovat. S vylepšováním vašich tahů a kaligrafické abecedy vám tečkovaný blok také pomůže.

Tečkovaná lineatura vás snadno povede po řádku, ale také vám pomůže dodržet stejné rozestupy mezi jednotlivými písmeny. Klasická linka vás sice udrží v rovině, se sklonem ani vzdáleností od sebe vám však už pomoci nedokáže. Tečky navíc můžete tužkou pospojovat, a vytvořit si tak jednoduché gridy (neboli mřížky) pro správnou kompozici nápisu.

DSC_0122

DSC_0129

Vytvořte deník vděčnosti a najděte si na každém dni něco hezkého

Pokud nemůžete odolat všem těm tečkovaným sešitům se zvířátky a roztomilými motivy, ale bullet journal není nic pro vás, můžete je využít také jako deník. Velmi oblíbené jsou především deníky vděčnosti, s nimiž se naučíte mít radost z maličkostí a najdete si na každém dni něco dobrého. Zvlášť pro duševní zdraví jsou tyto každodenní pozitivní rituály víc než potřebné.

Díky tečkám si budete moci své myšlenky a zážitky nejen snadno zapisovat, ale také si tu a tam něco nakreslit. Ať už to bude malé srdíčko nebo náčrt nového uspořádání pokoje, které vás dnes napadlo, díky absenci linek budete moci popustit uzdu své fantazii.

DSC_0104

Cestovní deník: Uchovejte si vzpomínky z cest

Vzpomínky z cest si můžete udržet v paměti díky fotografiím a videu, atmosféru klasického deníkového zápisku však nic nenahradí. Vezměte si s sebou na další cestu lehký tečkovaný sešit, který vám skvěle poslouží pro zapisování těch nejkrásnějších vzpomínek, a promítněte do svých zápisků okamžité autentické pocity.

Pokud jste však fanouškové scrapbookingu, tečkovaný zápisník využijete i při domácím tvoření. Vytiskněte si nejoblíbenější fotky z poslední dovolené, přidejte pár samolepek a nezapomeňte ani na barvitý popis událostí. Díky tečkám snadno rozvrhnete podobu stránky a každý obrázek, utrženou vstupenku nebo obal od toho výborného čaje z pařížské kavárny nalepíte vždy dokonale rovně.

DSC_0141

Proč vyměnit klasický školní sešit za ten tečkovaný?

Přestože mají linkované školní sešity dlouholetou tradici, nebojte se ji pro jednou porušit. Tečkovaný sešit může být nejen dětem nápomocný hned v několika předmětech, kde jim usnadní práci. V matematice jej využijí pro náčrty a pohodlnější rýsování, ve fyzice pak pro snazší zaznamenání grafů. Tečky jim pomohou zachovat reprezentativní vzhled všech tabulek nebo rozdělit stranu na dva sloupce například při psaní anglických slovíček a jejich překladu.

Tečkovaný sešit si zamilují také studenti středních a vysokých škol, a to zejména tam, kde je třeba při přednášce i ledacos nakreslit. Medici, strojaři, ale i pedagogové jej během svých studijních let rozhodně ocení. 

DSC_0112

Doufáme, že jsme vás v dnešním článku inspirovali natolik, že vaší otázkou už není to, jak využít tečkovaný zápisník, nýbrž to, který z nich si vybrat. Ať už sáhnete po zápisníku s liškou nebo po tom s květinami, věříme, že si jej zamilujete stejně, jako my.

Příjemné tvoření a využití každé tečky!

Článek pro nás napsala: Míša v šálku